• Uw specialist in oplossingen met aluminium profielen. Meer dan 20 jaar ervaring!

Hot / Cold Aisles

Amsterdam is één van de ‘elektronische hersenen’ voor ICT en internet in de wereld. Op dit moment zijn er circa 40 datacenters in Amsterdam die samen circa 11% van het totale elektriciteitsgebruik van de in totaal 22.000 Amsterdamse bedrijven gebruiken. De tendens is dat het aantal datacenters verder zal toenemen.

De gemeente wil deze bedrijfs- tak graag accommoderen, maar heeft tevens de ambitie om in 2025 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Om deze doelstelling te realiseren is energiebesparing bij bedrijven zoals datacenters erg belangrijk. Een zeer efficiënte maatregel om te komen tot realisatie van de gestelde norm, is het volledig scheiden van gekoelde en opgewarmde lucht in de serverruimten. Hierdoor kan de temperatuur van de inblaaslucht worden verhoogd naar een temperatuur van 24 – 27 graden. Als richtlijn kan worden gehanteerd dat bij elke graad Celsius, die de koelmachine warmer kan worden gezet, 3% op de elektriciteitskosten voor koeling worden bespaard. Een luchttemperatuur van 25 °C aan de inname kant van de ICT-apparatuur in plaats van de veel gebruikte temperatuur van 20 °C of lager is haalbaar. De terugverdientijd is 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de te nemen maatregelen en de grootte van het datacenter. Voor de koeling van servers kan zelfs gedurende een groot deel van het jaar gebruik worden gemaakt van de buitenlucht (vrije koeling).

Servers staan nu in grote serverruimtes meestal opgesteld in rijen. Wanneer de servers op een verhoogde vloer staan (meestal het geval) kan de gekoelde lucht van onder aangevoerd worden. Om een koude gang te maken moet het gangpad tussen de servers aan de bovenkant afgedekt worden, en aan de voor- achterkant worden voorzien van een deur. De koude lucht wordt dan onder de vloer aangevoerd en via geperforeerde vloerplaten in het gangpad ingevoerd. Deze lucht zal dan door de servers gaan en de warme lucht aan de achterkant vrijkomen. Door de afscherming kan de warme lucht zich niet meer mengen met de koude lucht waardoor de efficiëntie van het koelen verbeterd. En dus het energieverbruik zal dalen omdat er minder gekoeld hoeft te worden.

Wij maken met ons profielsysteem dakdelen, wanden en schuifdeuren om koude gangen te bouwen. Dit kan zowel bij nieuwbouw van datacenters als wel bij bestaande data centers.

Meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact op met een van onze specialisten.

 

Productie jaar: 2014
Locatie: Amsterdam